Terug naar overzicht

Nederlandse Bachvereniging en OPERA2DAY

Wat als Bach een opera had geschreven? Deze gedachte inspireerde de Nederlandse Bachvereniging en OPERA2DAY tot de constructie van J.S Bach – De Apocalyps.

Bach werkte een groot deel van zijn leven als kerkmusicus. Opera's componeerde hij niet, maar zijn werk kent veel dramatische kracht. Wat als hij een opera had geschreven? Deze gedachte inspireerde de Nederlandse Bachvereniging en OPERA2DAY tot de constructie van J.S Bach – De Apocalyps. In 2022 ging de voorstelling, in coronatijd, al succesvol in première ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Nederlandse Bachvereniging. Dit seizoen gaat de voorstelling op tournee!

De opera vertelt het waargebeurde zestiende-eeuwse verhaal van de acteur, cafébaas en kleermaker Jan van Leyden. Hij was ervan overtuigd dat het einde der tijden nabij was en wist velen van zijn fundamentalistische opvattingen te overtuigen. Maar de heilstaat die hij wilde vestigen liep uit op een tirannie en ging uiteindelijk roemloos ten onder.

J.S Bach – De Apocalyps schildert deze roerige tijd met de onvergetelijke muziek van Bach op een meeslepende nieuwe tekst. De Griekse componist Panos Iliopoulos smeedde de Bachwerken aan elkaar en componeerde waar nodig nieuwe muziek. De opera klinkt niet alleen in Nederland, maar ook tijdens het BachFest in Leipzig, en in Münster, de stad waar Jan van Leiden zijn koninkrijk wilde opbouwen.

Wij gebruiken functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om jouw ervaring op onze website te verbeteren en om je van relevante advertenties te voorzien.

Aanpassen