Terug naar overzicht

Boris Godoenov

Kindermoord, listige monniken en een tsaar die aan waanzin ten prooi valt. In zijn groots opgezette kooropera behandelde de Russische componist Modest Moessorgski een thema dat nog steeds actueel is: de extremen waartoe machtshonger kan leiden. De gevierde regisseur Kirill Serebrennikov neemt zijn eigen ervaringen in Rusland mee in een aangrijpend actuele lezing van het werk.

Afbeelding Boris Godoenov

Groots opgezette kooropera laat zien waar machtshonger toen kan leiden

Boris Godoenov (1552–1605) streeft met absolute vastberadenheid naar de macht. De geesten van het verleden halen hem echter in en hij sterft krankzinnig, verlaten en verraden door iedereen. Ondertussen zakt Rusland steeds dieper weg in een moeras van corruptie, staatsgrepen en intriges.

Kirill Serebrennikov, een multitalent in de werelden van opera, theater en film, verraste in Amsterdam eerder met een onconventionele en onderhoudende lezing van Carl Maria von Webers Der Freischütz. Moessorgski’s ernstige opera over politieke chaos vraagt om een andere aanpak. In Serebrennikovs nieuwe productie van Boris Godoenov zullen parallellen met het huidige Rusland dan ook niet ver weg zijn.

Met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van de veelzijdige en bevlogen dirigent Vasily Petrenko, een groot aandeel van het Koor van De Nationale Opera en een ensemble van zangers van het hoogste kaliber, belooft dit ook muzikaal een productie te worden om niet te missen. Bas-bariton Tomasz Konieczny, geprezen om zijn vermogen om zowel vocaal als speltechnisch diep onder de huid van zijn personages te kruipen, maakt als Boris Godoenov zijn rol- én huisdebuut.

Daarnaast keren verschillende geliefde artiesten terug, waaronder mezzosopraan Raehann Bryce-Davis (eerder Ježibaba in Rusalka).

Wij gebruiken functionele, analytische en tracking cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om jouw ervaring op onze website te verbeteren en om je van relevante advertenties te voorzien.

Aanpassen