Terug naar overzicht
Vriendenrepetitie: Concertgebouworkest speelt Sjostakovitsj' Symfonie nr. 7
Het Concertgebouworkest repeteert Sjostakovitsj' monumentale Zevende symfonie onder leiding van Semyon Bychkov, een aangrijpend requiem voor de slachtoffers van onderdrukking.
Een exclusieve repetitie van Sjostakovitsj' monumentale 'Leningrad'-symfonie
Een aangrijpend requiem voor een verwoeste stadSjostakovitsj schreef het grootste deel van zijn Zevende symfonie tijdens de belegering van Leningrad. Dit monumentale werk is een requiem voor de slachtoffers van totalitaire regimes en een aanklacht tegen onderdrukking en geweld. De symfonie heeft grote historische en persoonlijke betekenis voor dirigent Semyon Bychkov, die in Leningrad geboren en opgeleid is.
Symbolische betekenis en controverse
De uitvoering van de symfonie in de belegerde stad was een triomf met grote symbolische waarde voor de Russen. Later ontstond er controverse: Sovjet-officials vonden het niet heroïsch genoeg, terwijl het Westen Sjostakovitsj als een marionet van Stalin zag. Tegenwoordig wordt het werk gezien als een universele aanklacht tegen onderdrukking.
Semyon Bychkov en het Concertgebouworkest
Dirigent Semyon Bychkov, die zelf te maken kreeg met politieke weerstand in de Sovjet-Unie, emigreerde in 1974 naar de Verenigde Staten. Tien jaar later begon zijn vruchtbare samenwerking met het Concertgebouworkest, die tot op de dag van vandaag voortduurt.