Wittgenstein 2. Aan de taal ligt het niet
Een wrang-komische voorstelling over ons verlangen naar helderheid tegen de achtergrond van het Wenen van 1925, waar een groep denkers strijdt tegen de opkomst van het nazisme.

Een wrang-komische voorstelling over ons verlangen naar helderheid
Europa glijdt af naar de donkerste periode in zijn geschiedenis.
Nepnieuws verblindt de massa. Gladde retoriek, de voertaal van propaganda, glipt door de filters van de kritische correctie. Met grote woorden wordt de alom groeiende afgunst gevoed. Welkom in het Wenen van 1925.
Tegen de achtergrond van antidemocratische ontwrichting - de nazi's doen in Munchen hun eerste gewelddadige greep naar de macht - probeert een groepje logici, filosofen en wetenschappers weerstand te bieden tegen de waanzin. De Weense Kring, zoals ze zichzelf noemen, wil de taal terugbrengen tot de essentie, te ontdoen van dubbelzinnigheid, valse logica en demagogisch misbruik. Want woorden zijn niet onschuldig. Ze kunnen aansporen tot uitsluiting, ontmenselijking en geweld. Taal kan vernietigen.
Wittgenstein 2. Aan de taal ligt het niet is een wrang-komische voorstelling over ons verlangen naar helderheid. In 2020 nam toneelschrijver en regisseur Bo Tarenskeen zich voor een elfdelige theaterreeks te maken over de logicus en filosoof Ludwig Wittgenstein en zijn invloed op de wereld. Het eerste deel, over zijn jeugd en afscheid van de filosofie, ging in 2021 in premiere.